Dappere Dino’s

In Nederland zijn ieder jaar ongeveer 70.000 kinderen betrokken bij de (echt)scheiding van hun ouders. Voor kinderen is een scheiding een ingrijpende gebeurtenis die vaak met veel verdriet en onzekerheid gepaard gaat.

Toch hoeft een scheiding niet vanzelfsprekend blijvende gevolgen voor de kinderen te hebben, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Daarvoor is het vooral belangrijk dat kinderen veel steun ervaren in hun directe omgeving.

Wat is Dappere Dino’s en voor wie is het bedoeld?

De Dappere Dino training is een groepstraining, waarin kinderen onder begeleiding van speciaal opgeleide trainers leren omgaan met problemen en emoties rond de scheiding van hun ouders. De groepstraining is bedoeld voor kinderen in de basisschoolleeftijd en gericht op het verbeteren van de mentale weerbaarheid van de kinderen. Voor Kuipers en Houtman is het van belang dat de training passend is bij de ontwikkeling uw kind.

Door de (echt)scheiding krijgen kinderen soms gedragsmatige of emotionele problemen. In de training leert uw kind daarmee om te gaan en zich beter aan te passen aan de nieuwe situatie. De trainers werken met de groepsdino Rex, een handpop die de kinderen bijvoorbeeld vertelt hoe hij omgaat met de scheiding van zijn eigen ouders. Naast het poppenspel worden veel creatieve materialen en spelvormen gebruikt zoals voorleesboeken, spelletjes, kaartjes en tekeningen. Er wordt een veilige sfeer gecreëerd en zorgvuldig omgegaan met vertrouwelijke informatie van de kinderen.

De twee belangrijkste doelstellingen van de Dappere Dino’s zijn:

  • Het leren van vaardigheden in probleem oplossen, zodat kinderen beter om kunnen gaan met gevoelens.

  • Het ervaren van steun van leeftijdsgenootjes die hetzelfde meemaken om zo de spanning van de scheiding en de ‘nieuwe situatie’ die hierdoor ontstaan is te verminderen.

 

Praktische informatie

Dappere Dino’s wordt gegeven door een opgeleide trainer en een co-trainer. De training bestaat uit zes wekelijkse bijeenkomsten van een uur. Ouders worden geïnformeerd door middel van een wekelijkse brief met informatie over de invulling van de training van die week.